ГРИЖА ЗА СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ

Всеки скъпоценен камък има нужда от внимание и грижи.

Тъй като те са природни творения, техните запаси са ограничени IMG_1110и невъзтановими, затова трябва да се отнасяме грижливо към всеки скъпоценен камък, който в близко време може да се окаже рядък или изчезващ вид. Много вредно за бижутата от скъпоценни камъни е нагряването, тъй като обковът и  камъкът имат различен коефицент на разширяване и при нагряване се нарушава трайността на изделието. Нагряването, както и пряката слънчева светлина могат да променят цвета на камъните, особено на тези, които съдържат кристализационна вода. Такива са тюркоазът, опалът и перлите. За тях са много полезни баните с дестилирана вода.

Скъпоценните камъни трябва редовно да се почистват от праха, полепнал по тях, защото той затруднява вибрациите им. Не трябва да забравяме, че скъпоценните камъни са живи същества- те страдат от болести, остаряват и умират.

Когато прибираме бижутата от скъпоценни камъни, не трябва да ги струпваме едно върху друго, тъй като това би могло да се отрази на индивидуалните им свойства. Всяко едно от тях носи своята аура и не е желателно да се влияят едно от друго.

Много важен момент при носенето на скъпоценни камъни е да не позволяваме на други хора да се докосват до тях, за да не ги заредят с нежелани енергии. Всеки път, когато сме били с бижута от скъпоценни камъни в многолюдно обкръжение е необходимо след това да ги почистим с дестилирана вода или да ги прекъдим с тамян. Също така може и допълнително да бъдат заредени с енергия като се облеят с естествено течаща вода- поток, водопад или морски вълни. Подобно влияние има и силният вятър. Или най-общо казано, всички неща и явления, които ни ободряват нас, енергизират и скъпоценните камъни.

След почистването им, скъпоценните камъни трябва да се подсушават с естествени материи- памук, коприна. Също така трябва да се държат в кутии от естествени материали- дървени, кожени и др. Не се препоръчват пластмасовите кутии.

Основните ни ангажименти към нашите скъпоценни камъни са да ги пазим, да ги обичаме и да се грижим за тях.

One thought on “ГРИЖА ЗА СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ

  1. Много добри и практични съвети! Важно е да се грижим за своите бижута, ако искаме да им се радваме по-дълго време!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Магазин
Sidebar
0 Желани
0 Количка